

#### SEPTEMBER 9th - 10th | SANTIAGO, CHILE









# District Energy International Conference

LAC 2025

**Preliminary Agenda -** Best Western Premier Marina Las Condes Hotel

Co-Organizers











supported by WUNOPS





Sponsors





Collaborators















September, 9th District Energy to accelerate energy transition and decarbonization		
Time	Topic	Speakers
<b>09:00 – 09.25</b> (25 min)	Registration	
<b>09:25 – 09:45</b> (20 min)	Welcome and Conference Framework	Diego Pardow, Minister of Energy Chile  Maisa Rojas, Minister of Environment Chile  Rosa Riquelme, Executive Director, Sustainable Energy Agency  Luis Munuera, Cities Unit, UN Environment
<b>09:45 – 10:05</b> (20 min)	Keynote speak	Rob Thornton, President of the International District Energy Association - IDEA
<b>10:05 – 10:25</b> (20 min)	Overview of the world's district energy market	Upasana Varma, Global Lead - Cities, International Finance Corporation - IFC
<b>10:25 – 10:35</b> (10 min)	Public policies for enabling district energy in Chile, in the framework of energy decarbonization	Julio Maturana, Head of Sustainable Energy Division, Ministry of Energy, Chile
<b>10:35 – 10:45</b> (10 min)	The role of district energy in the mitigating of the local and global pollutants	Cristian Tolvett, Head of Air quality Division, Ministry of Environment, Chile
<b>10:45 – 10:55</b> (10 min)	National support for district energy projects – National District Energy Office (NDEO)	Rosa Riquelme, Executive Director, Sustainable Energy Agency
10:55 – 11:20 Coffee break (25 min)		











<b>11:20 – 11:35</b> (15 min)	District energy in Asia	Zhuolun Chen, Senior Expert, UNEP CCC
<b>11:35 – 11:500</b> (15 min)	District cooling in MENA region	TBD, Empower
<b>11:50 – 12:0</b> 5 (15 min)	District energy in Europe	Clara Camarasa, Senior Expert, UNEP CCC
<b>12:05 – 12:20</b> (15 min)	District energy in North America	Rob Thornton, President of the International District Energy Association - IDEA
<b>12:20 – 12:40</b> (20 min)	Net Zero in cities	TBD, ASHRAE
<b>12:40 – 13:00</b> (20 min)		Q&A session
<b>13:00 – 14:30</b> (90 min)	Lunch at the event	
<b>14:30 – 14:50</b> (20 min)	District Energy from the 1 <sup>st</sup> to the 5 <sup>th</sup> generation	Morten Duedahl, Business Development Manager, Danish Board of District Heating - DBDH
14:50 – 15:50	Business Roadshow	Sponsor 1: Empower
(60 min)	Moderator: Rob Thornton, President of the International District Energy Association - IDEA	Sponsor 2: Energy Tracking
		Sponsor 3: Veolia
		Sponsor 4: TBD
<b>15:50 – 16:00</b> (10 min)	District energy market potential in Chile	Pilar Lapuente, Project Manager, National District Energy Office, Sustainable Energy Agency









<b>16:00 – 16:20</b> (20 min)	Announcement of the first public tender for a district heating and cooling project in Santiago, Moderator: Rosa Riquelme, Executive Director, Sustainable Energy Agency	To be confirmed
<b>16:20 – 16:40</b> (20 min)	Group photo  Open subscription to the district energy ambassador network	
<b>16:40 – 18:30+</b> (110+ min)	· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	











September, 10th Promotion of district energy projects in Chile and Latin America and the Caribbean		
Time	Topic	Speaker
<b>09:30 – 09:50</b> (20 min)	Technical details of the first pilot project in Chile: District Heating and Cooling in Santiago, Chile	Alberto Pizarro, Director, Innova Recoleta
<b>09:50 – 10:50</b> (60 min)	Conversation Panel /Q&A: Financing large-scale projects	Upasana Varma, Global Lead- Cities, International Finance Corporation - IFC
	Moderator: Felipe Mellado, Geothermal and District Energy Unit, Ministry of Energy, Chile	Alexander Sharabaroff, Senior energy specialist, World Bank - WB (tbc)
		Claudia Valdés, Principal investment officer Chile, International Development Bank - IDB Invest
		Jaime Tramón, GCF focal point, Ministry of Finance, Chile (tbc)
<b>10:50 – 11:15</b> (25 min)		
11:15 – 12:15 (60 min)		Cristina Mariaca, Global coordinator, Energy Districts, UNIDO
(00 111111)		Ministry of Energy, Colombia
		Developer, Colombia
		Edgar Botero, CEO, MGM Innova Energy Services
<b>12:15 – 13:15</b> (60 min)		LAC Country 1: Ecuador
, ,		LAC Country 2: Brazil











	Conversation Panel / Q&A: Energy districts in LAC cities	LAC Country 3: (TBD)	
		LAC Country 4: Colombia - Ricardo Baquero, UNIDO	
	Moderator: Medardo Cadenas, Advisor of the Executive Secretary, OLADE (tbc)		
<b>13:15 – 14:35</b> (80 min)			
<b>14:35 – 15:20</b> (45 min)	Conversation panel / Q&A: Concessions and other business models for project execution	Clara Camarasa, Senior Expert, UNEP - CCC	
(45 11111)		Sergio Gritti, Head of the concessions committee, Chilean Chamber of Construction, Chile (tbc)	
	Moderator: Rubén Muñoz, Head of Geothermal and District	Juan Eduardo Chaquiel, Ministry of Public Works, Chile	
	Energy Unit, Ministry of Energy, Chile	Mónica Gazmuri, Executive Director, ANESCO Chile	
<b>15:20 – 16:05</b> (45 min)	Conversation Panel / Q&A:	National Renewable Energies Association – ACERA (tbc)	
(45 11111)	Market opportunities for new businesses associated with district energy in Chile	Maite Cerda, Director, Solar Energy Chilean Association	
	Moderator:	Juan Meriches, Executive Director, National Association of Electrical Companies	
	Pilar Lapuente, Project Manager, National District Energy Office, Sustainable Energy Agency	Natural Gas Association (tbc)	
<b>16:05 – 16:30</b> (25 min)	Coffee break		
<b>16:30 – 17:15</b> (45 min)	Conversation Panel / Q&A: Energy Efficiency in Buildings, Sustainable Construction, and District Energy Deployment	Luis Munuera, Senior Expert, Cities Unit, UN Environment	
(45 111111)		María Fernanda Aguirre, Executive Director, Green Building Council Chile	











	Moderator: Camila Vergara, Director of the National District Energy Office, Sustainable Energy Agency	Katherine Martínez, Environmental Sustainability Leader, CDT - Chilean Chamber of Construction  TBD, Technical Division of Studies, Ministry of Housing Chile
<b>17:15 – 17:30</b> (15 min)	Closure: Rosa Riquelme / Julio Maturana	
17:30 – 18:00	Participation Diploma	